Samhain i Tots Sants a Catalunya. Rituals estacionals, culte als morts i sacralització de la natura en els nous imaginaris culturals (2022-2023)



A diferència del que es creia fins a una època relativament recent, la secularització que havia d’acompanyar l’era moderna no ha comportat una decadència o erradicació de la religió. El fet religiós no ha desaparegut de l’esfera pública i han emergit noves formes de espiritualitat, algunes de les quals suposen una resignificació de pràctiques antigues que es caracteritzen per defugir el model institucional de religió i incentivar la recerca de formes personals d’aproximació a allò transcendent.   

Aquesta recerca aspira a generar coneixement acadèmic des de la perspectiva de l’Antropologia Social i Cultural sobre aquests nous moviments espirituals a Catalunya i contribuir a posar en valor el pluralisme religiós de les societats occidentals contemporànies en un àmbit on són recurrents la desinformació i les percepcions estigmatitzants. 

La investigació proposada no es conforma amb la producció de material etnogràfic sobre aquestes anomenades noves espiritualitats, nous moviments religiosos o nous imaginaris culturals. Pretén, també, aprendre dels seus valors i pràctiques, així com dels models sostenibles que defensen.  

El projecte se centra en les celebracions estacionals de dos grups, un institucional i l’altre no formalitzat, que pertanyen precisament a aquestes noves cosmovisions, esteses gràcies a l’esquerda provocada per la fi del monopoli de les grans religions. Ha existit en les darreres dècades un increment gradual a Catalunya d’aquestes pràctiques que es poden incloure, concretament, en el druïdisme i la Wicca, raó per la qual els rituals han esdevingut part del patrimoni de la societat catalana. En el present projecte s’analitzen les esmentades pràctiques, atenent específicament a les realitzades amb motiu de Samhain (31 de octubre), coincidint amb la nit de Tots Sants, de la qual es presumeix el seu antecedent pagà. 

Així mateix, es repara en els valors d’igualtat i respecte a la natura que són crucials i promoguts per les persones que han format part de la investigació, seguint les creences de les seves cosmovisions. 
Share



Follow this website


You need to create an Owlstown account to follow this website.


Sign up

Already an Owlstown member?

Log in